Direct contact? Bel: 030 - 225 01 05

HomeOver onsNieuwsE10-benzine - alles wat u moet weten

E10-benzine - alles wat u moet weten

E10-benzine - alles wat u moet weten

Vanaf 1 oktober is het bij de meeste tankstations in Nederland niet meer mogelijk om Euro 95 te tanken. In deze tankstations heeft dit type benzine plaatsgemaakt voor E10: benzine die voor maximaal 10% uit bio-ethanol bestaat. Niet alle voertuigen zijn echter geschikt voor deze brandstof. Hoe weet u nu zeker of uw auto overweg kan met E10-benzine?

Wat is E10-benzine precies?

Tot voor kort was Euro 95 (officieel ook wel E5) de standaard voor benzineauto’s. E5 is benzine die voor maximaal 5 procent bestaat uit bio-ethanol. Voor E10-benzine geldt op soortgelijke wijze dat de brandstof maximaal 10 procent bio-ethanol bevat. Met de verdubbeling van het maximale bio-ethanolgehalte wil de Rijksoverheid de CO2-uitstoot beperken en het brandstofaanbod verduurzamen.

Welke tankstations gaan over op E10-benzine?

In circa 80% tot 90% van alle tankstations in Nederland zal E5 plaatsmaken voor E10, verwacht de VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie). Alle tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine dienen bij minstens de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden ter vervanging van E5. Alleen de kleinere tankstations die slechts één benzinesoort aanbieden, zoals veel onbemande tankstations, zijn vrijgesteld van deze verplichting.

Waarom is niet elk voertuig geschikt voor E10-benzine?

Volgens de ANWB is ongeveer 90% van alle benzineauto’s in Nederland geschikt voor het gebruik van E10-benzine. Bij de overige 10%, circa 600.000 personenauto’s, kunnen er bij het tanken van deze brandstof ongeregeldheden optreden met de brandstofleidingen, brandstofpomp en motor. Het hogere ethanolgehalte heeft namelijk een corrosieve werking op bepaalde metalen en kunststoffen die worden toegepast in de desbetreffende motoronderdelen. Bij het gros van de auto’s dat geschikt is voor E10-benzine treedt deze slijtage niet op, omdat de motor hier speciaal op is ontwikkeld.

Wat gebeurt er als ik E10-benzine tank in een ongeschikt voertuig?

Geen geschikte auto en toch een keer per ongeluk E10-benzine getankt? Geen zorgen, u kunt er dan gewoon mee blijven rijden. Dit brengt niet meteen schade toe aan uw auto, mits in het vervolg wel geschikte brandstof wordt getankt. Wanneer u regelmatig rijdt en de tank zo vanzelf leegrijdt, is er niets aan de hand.

Wat zijn de alternatieven voor E10-benzine?

Voor voertuigen die niet overweg kunnen met E10-benzine zijn er alternatieve brandstoffen beschikbaar. Euro 98-benzines zijn in veel gevallen wel geschikt voor deze auto’s. Dit type premium benzine bevat over het algemeen geen of maximaal 5 procent bio-ethanol. Let op: aan sommige varianten van premium benzine is 10% bio-ethanol toegevoegd. Dit kunt u altijd makkelijk herkennen aan de E10-sticker op het vulpistool. Is uw auto ongeschikt voor E10-benzine, kies dan ook bij premium varianten voor de variant zonder E10-sticker.

Kan mijn voertuig overweg met E10-benzine?

Op E10 Check vindt u een overzicht van alle automerken en modellen die geschikt zijn voor E10. Heeft u aanvullende vragen? Of twijfelt u alsnog of uw voertuig overweg kan met dit type brandstof? Dan bent u uiteraard altijd welkom bij onze vestiging of kunt u te allen tijde telefonisch contact met ons opnemen via 030-2250105. Zo weet u zeker dat u de juiste benzine tankt en blijft uw auto in topconditie.

Neem contact op