Direct contact? Bel: 030 - 225 01 05

HomeServiceKoppeling vervangen kosten

Kosten voor koppeling vervangen in regio Den Dolder

Zoals bij zoveel andere mechanische auto-onderdelen, verloopt slijtage van de koppeling heel geleidelijk. Te lang doorrijden met een versleten koppeling kan leiden tot dure reparaties. Hoe kunt u ontdekken of de koppeling in uw auto aan vervanging toe is? En aan welke kosten moet u denken? De antwoorden op deze en andere vragen leest u hier.

Hoe werkt de koppeling?

De koppeling vormt een belangrijk mechanisme voor vloeiend schakelen. Het onderdeel verbindt de motor van de auto met de versnellingsbak, welke het vermogen vervolgens overbrengt op de wielen van de auto.

De koppeling is een vernuftig systeem en bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De koppelingsplaat. Deze grote ronde schijf vormt het hart van de koppeling. De koppelingsplaat is verbonden met de versnellingsbak en bevindt zich tussen het vliegwiel en de drukgroep aan de motor;
  • De drukgroep. Deze zit gemonteerd op het vliegwiel. Het onderdeel houdt onder forse druk de koppelingsplaat geklemd tegen het vliegwiel met behulp van een diafragmaveer en drukvingers;
  • Het vliegwiel. Dit auto-onderdeel bevindt zich bij de krukas van de motor. Het zorgt ervoor dat de aandrijving vanuit de cilinders van de motor gelijkmatig en soepel wordt overgebracht. Tijdens het schakelen wordt de verbinding tussen de transmissie en de motor tijdelijk ‘ontkoppeld’. De koppelingsplaat komt dan los van het vliegwiel, waardoor de aandrijving even weg is. Bij het opkomen van de koppeling worden de onderdelen weer tegen elkaar aan gedrukt, waardoor de auto kan rijden.

Waaraan merk ik dat de koppeling niet meer goed functioneert?

Er zijn verschillende aanwijzingen die kunnen duiden op een defecte koppeling. Een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

  • De auto komt tijdens optrekken en gasgeven hoog in toeren, maar reageert traag bij wegrijden;
  • U ruikt een branderige lucht bij het optrekken;
  • De koppeling slipt tijdens het accelereren;
  • De versnellingsbak schakelt stroef of ratelend;
  • De koppeling komt erg hoog pas op.

In sommige gevallen kunnen problemen met de koppeling worden verholpen door de koppeling opnieuw te laten afstellen. In andere gevallen is het raadzaam specifieke onderdelen of de volledige koppelingsset te vervangen om een goede werking te garanderen.

Vertoont uw koppeling een van de bovengenoemde gebreken? De experts van Bosch Car Service in Den Dolder gaan graag voor u op zoek naar de oorzaak van het probleem.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van de koppeling?

De kosten voor het vervangen van de koppeling verschillen per merk, model en bouwjaar. Vanzelfsprekend zijn deze ook afhankelijk van de specifieke onderdelen die vervangen moeten worden.

Een vergelijkend onderzoek van de ANWB dat werd gehouden onder 500 bedrijven, wijst uit dat het vervangen van een koppeling het voordeligst is bij algemene garagebedrijven (zoals Bosch Car Service in Den Dolder). De kosten voor vervanging bedragen daar gemiddeld 597 euro, ten opzichte van 663 euro bij fastfitters en 1.061 euro bij merkdealers.

Bron: ANWB

Wacht niet te lang met het verhelpen van problemen aan de koppeling: de kosten voor vervangen zijn lager dan de kosten voor reparaties bij te lang doorrijden met een versleten koppeling.

Laat uw koppeling vervangen bij Bosch Car Service in Den Dolder

Aan de hand van onze diagnose-apparatuur kunnen we bij Bosch Car Service in Den Dolder snel voor u in kaart brengen welke werkzaamheden of onderdelen nodig zijn voor reparatie en/of vervanging. Voordat we aan de slag gaan, ontvangt u uiteraard een heldere prijsopgave. Zo weet u direct waar u aan toe bent.

Maak online een afspraak